Kuchnia włoska – prostota ale przede wszystkim radość z jedzenia

Dla hobbystów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, kapitalną ideą jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, również Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w najwyższym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z obfitej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednak i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przystają pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i naturalnie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi ubóstwiają też pomidory, oliwki, czosnek oraz oczywiście cebulę.

Restauracja przy Rynku Kraków

Złączenie dobrych składników z odpowiednimi przyprawami daje niesamowite wrażenia i powoduje, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym walorem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz stereotypowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje znacznie więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza i daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.