Esencja kuchni włoskiej- prostota oraz naturalne składniki

Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci i klienci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

dobra kuchnia włoska Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako podstawowe cukry, które akompaniują posiłkom jako danie ponadprogramowe – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest kolejnym świetnym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do schematycznego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz nieduża ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co lista składników – po prostu trzeba je wszystkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zazwyczaj gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Dlatego, jeżeli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie w owym czasie można w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara czy też innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto i smaczne -o to chodzi!